enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
6°C
Van
6°C
Az Bulutlu
Çarşamba Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Perşembe Çok Bulutlu
4°C
Cuma Çok Bulutlu
2°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
2°C

Ceylan: Tarım geleceğin en stratejik sektörü

Ceylan: Tarım geleceğin en stratejik sektörü

ANKARA – Ankara Gıda Tarım Ürünleri Derneği (AGT) Genel Başkanı Canan Ceylan, 45 ilde faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Amacımız tarımda yaşanan yapısal sorunlara çözüm üretmek, çiftçi ve devletimizi birbirine yaklaştırmak.” dedi.

Ankara’da bir otelde düzenlenen Gıda ve Tarım Çalıştayı’na alanında uzman çok sayıda akademisyen, bürokrat, kooperatif temsilci ve çiftçi katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan AGT Genel Başkanı Canan Ceylan, dernek olarak ülkedeki tarımsal potansiyeli ortaya çıkarmak istediklerini söyledi.

AGT olarak tarımda yaşanan yapısal sorunlara çözüm üretmek istediklerini anlatan Ceylan, “Çiftçimizin bitkisel üretimde en önemli sorunu gübre ve mazot gibi temel girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Hayvansal üretimdeki yem maliyetlerinin yüksek olması da bitkisel üretimdeki yüksek maliyetlerden kaynaklanmaktadır. Bu maliyeti düşürmek için desteklerin tabana yayılması ve her çiftçinin faydalanması önceliğimizdir.” ifadelerini kullandı.

– “Bilgi ve teknolojinin olmadığı üretimin verimli olması mümkün değil”

Bilgi ve teknolojinin olmadığı üretimin verimli olamayacağına dikkati çeken Ceylan, şunları kaydetti:

“Bu yüzden tarımı daha verimli hale getirmek için eğitim çalışmalarına başladık. Sulama, ekilecek ürün, toprağın analizi,pazarlama konusunda eğitimler pilot bölgelerde devam ediyor. Özellikle tarımla uğraşan kadınlarımız bizim için önem arz ediyor. Kadınlar tarım sektöründe sadece üretici değil,aynı zamanda biriktirici, koruyucu ve geliştiricidir. Mevcut üretim modeli kırsalda kadınların ücretsiz aile işçisi veya güvencesiz çalışan iş gücü olarak görülmesine neden olmaktadır. Oysa ki kadının tarımda görülmeyen emeği, bugün üretimden tüketime en yoğun kullanılan emeğin kendisidir. Ülkemizde tarımsal üretim kadın istihdamının en yoğun olduğu sektör olarak istatistiklere yansımaktadır.”

– “Tarımda markalaşma çok önemli”

Ankara Gıda Tarım Ürünleri Derneği (AGT) Genel Başkanı Canan Ceylan, tarımda markalaşmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Tarımda markalaşmanın üzerinde düşünülmesi ve harekete geçilmesi gereken çok ciddi bir konu olduğunu aktaran Ceylan, “Dünya gıda pazarında önemli bir yol sahibi olmak için sadece üretici olmak değil, tanınır ve güvenilir markalar oluşturmakta gerekiyor. İçe dönük bir pazardan dışa dönük bir pazara kat edeceğimiz çok yol var. Markalaşma ise bunun en önemli ayaklarından biri. Marka katma değerdir. Marka ürüne kimlik ve kişilik verir. Doğru ambalaj ve doğru sunum bir ürünü piyasaya değerinin üstünde fiyatlandırır, güven verir. Bu bağlamda AGT olarak üreticimize, marka yaratımı ve bu markanın yönetimi ile ilgili tüm süreçlerde yardımcı oluyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 – “Tarım geleceğin en stratejik sektörü”

Canan Ceylan, küresel ısınma ve su kaynaklarının azalışı gibi faktörlerin gıda güvenliğinin tehdit ettiğini hatırlattı.

Uzmanların bu hususta uyarıları olduğuna dikkati çeken Ceylan, şunları kaydetti:

“Uzmanlar küresel savaş, yeni pandemi riskleri, küresel ısınma ve su kaynaklarının azalışı gibi faktörlerin gıda güvenliğinin tehdidi dolayısıyla tarımın, geleceğin en stratejik sektörü olduğu ve bu alana yatırımın önemini işaret ediyor. Bunların yanı sıra bakanlığın ve devletin çeşitli kurumlarının verdiği destekleri ne yazık ki çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan işletmeler detaylı olarak bilmiyor. Biz AGT olarak burada devreye giriyoruz. Hem bu konuda bilgilendirme yapıyor, hem de çiftçinin faydalanabileceği teşvikler konusunda yol gösteriyoruz. Sadece bununla da kalmıyor, tüm prosedürlerde yanında oluyoruz.”

Aynı zamanda devlet ve üreticiler arasında köprü olduklarını aktaran Ceylan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çifçilerimizin çıkan tüm mahsullerine alım garantisi vermek için çalışmalar yapıyoruz. Sonuç olarak önce üret sonra tüket prensibi ile yola çıkmış olan derneğimiz, tarımda seferberliği ülke genelinde başlatmış durumda. Hepinizin bildiği gibi çalıştaylar, sorunların tartışıldığı, bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı, yeni teknoloji ve bilgilerin öğrenildiği platformlardır. Bu nedenle çalıştayın sonuç bildirgesine büyük önem vermekteyiz. Konuşma ve sunumların sorulacak soru ve yapılacak yorumlarla daha da zenginleşeceğine inanıyorum. Bu nedenle katkılarınız çok önemli. Katılımcı tüm dostlara teşekkür ediyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.